اگر به فکر زنده کردن و القای روح به فضاهای مسکونی و اداری خود باشید، یکی از ایدههایش پیش رویتان اجرای دیوار سبز مصنوعی است. دیوار سبز یا گرین وال، پوشش گیاهی مخصوصی است که تمام یا بخشی از یک دیوار را پوشش میدهد.
اجرای دیوار سبز طبیعی با آویزان کردن تعدادی گلدان از دیوار متفاوت است. متخصصان این نوع از گیاهان را با روشهای مخصوص روی دیوار نصب کرده و سیستم آبیاری مخصوصی برای آنها طراحی میکنند. بنابراین قبل از آنکه از متخصصان کاویان کمپانی برای اجرای گرین وال طبیعی یا مصنوعی کمک بگیرید، با مطالعه این مقاله اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید. تا انتها همراهمان بمانید.
دیوار سبز را کجا نصب کنیم؟
اجرای دیوار سبز مصنوعی در فضاهای داخلی و خارجی مختلف با کاربردیهای متفاوت ممکن است. اما چیزی که اجرای هر دیوار را در فضاهای مختلف متفاوت میکند، نحوه نگهداری و رسیدگی گیاهان است. در هریک از فضاهای داخلی و خارجی، گیاهان متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند که میزان آبدهی و نیاز به نور هرکدام با دیگری متفاوت است.
بنابراین شما میتوانید تقریبا در تمام فضاهای مورد نظرتان یک گرین وال مصنوعی یا طبیعی داشته باشید اما از طرفی مهم است که با شرایط مراقبت از آنها نیز آشنا شوید.
1. اجرای گرین وال در بالکن
بالکنها و تراسها در کنار حیاطها از بهترین مکانهایی هستند که امکان اجرای دیوار سبز طبیعی در آنها وجود دارد. شمشاد، برگ پتوس و شبدری جزو نمونه گیاهانی قرار میگیرند که امکان قرار گرفتن در هوای آزاد را دارند و زیبایی بالکن شما را دوچندان میکنند.
2. اجرای گرین وال در پوشش ناهنجاری های دیوار
اگر یک ساختمان قدیمی دارید یا بخشی از دیوار مورد نظرتان به دلایل نحوه نگهداری و متریال نامناسب یا اجرای بد دچار پستی و بلندی، ترک، نم خوردگی یا آسیبهای دیگر شده است، میتوانید از گرین وال استفاده کنید. دیوار سبز در چنین فضایی با پوشش ناهنجاریهای دیوار بهصورت طبیعی و زیبا، ظاهر بینقص دیوار را به آن بر میگرداند.
3. اجرای گرین وال در دفتر کار
دفتر کار یکی از مکانهایی است که زمان زیادی از روز را در آن سپری میکنیم. پویا و زنده ساختن چنین فضایی، در افزایش روحیه کارکنان و افزایش راندمان کاری آنان اثر میگذارد. بنابراین اگر از جمله افرادی هستید که به شادابی محیط کارتان اهمیت میدهید، اجرای دیوار سبز مصنوعی یا طبیعی را بهعنوان یک گزینه دلنشین توصیه میکنیم.
4. اجرای گرین وال در اتاق نشیمن
اگر بهدنبال ایدههای نو برای طراحی یک اتاق نشیمن متفاوت هستید، میتوانید به اجرای گرین وال فکر کنید. اگر نگران آبیاری و مراقبت از گیاهان هستید، گرین وال مصنوعی انتخابی زیبا و بدون نیاز به نگهداری خواهد بود.
هدف از اجرای گرین وال چیست؟
تا اینجا متوجه شدیم که اجرای دیوار سبز در کدام بخشهای ساختمان ممکن است و نتیجه مطلوبی را بهدنبال دارد. اما آیا میدانید که گرین وال چه ارزشی به فضا اضافه میکند و هدف از طراحی آن چیست؟ بزرگترین هدف دیوارهای سبز، زنده و پویا ساختن ساختمانها و فضاهای مدرنی است که در زندگی شهری امروزی، از طبیعت فاصله گرفتهاند.
اما این دیوارها اهداف دیگری را در زمینههای زیبایی، محیط زیست، کشاورزی شهری، باغبانی، دکوراسیون داخلی و طراحی دنبال میکنند که در بخش بعد توضیح میدهیم.
1. اهداف اجرای دیوار سبز مصنوعی و طبیعی برای مردم
مهمترین هدفی که دیوارهای سبز در راستای بهبود کیفیت زندگی افراد انجام میدهند، گذاشتن تاثیر مثبت موثر بر حالات روانی آنان است. گیاهان و موجودات سبز نیازهای ذاتی مردم به شادی و سرزنده زیستن را برطرف میکنند و به این ترتیب، خلق و خوی آنان را بهبود میبخشند.
دیوار سبز یکی از المانهای معماری بیوفیلیک است. بیوفیلی اصطلاحی است که به تاثیر مثبت پذیرفتن افراد از گیاهان اشاره دارد. بنابراین این نوع از معماری سعی دارد تا با ادغام طبیعت و معماری، الگوی موثری در زندگی افراد ایجاد کند.
طراحی بیوفیلیک در ساختمانهای مختلف با کاربریهای متفاوت مانند مسکونی، تجاری و اداری رواج دارد تا به این ترتیب با اجرای دیوار سبز مصنوعی و طبیعی، با کاهش استرس، اضطراب و خستگی ذهنی، حس بهتری را در افراد ایجاد کند.
2. اهداف اجرای دیوار سبز برای بهبود کیفیت آب و هوا
همانطور که میدانید یکی از مسائل و مشکلات کلانی که شهرهای ما با آن دست و پنجه نرم میکنند، قضیه آلودگی هوا است. آلودگی و کیفیت هوا نه تنها با قرار گرفتن در معرض هوای آزاد، بلکه در درون ساختمانها نیز تاثیر مخرب خود را بر سلامتی افراد میگذارد. اجرای گرین وال طبیعی هوشمند کمک میکند تا هوای پاک در داخل ساختمانها گردش پیدا کند. به این ترتیب دیوار سبز بر افزایش کیفیت هوا نقش دارد.
3. اهداف اجرای دیوار سبز طبیعی و مصنوعی برای ساختمان ها
آخرین هدف مهمی که دیوارهای سبز دنبال میکنند، صرفهجویی در انرژی مصرفی و اتلافی ساختمانها است. روزانه مقدار زیادی از انرژی ساختمانها به دلیل قرار گرفتن در معرض نور خوشید اتلاف میشود. بههمین دلیل گرین وال دمای داخل را با کمک فرآیند تعریق گیاهان و پوششی که روی نمای ساختمان ایجاد میکند، کاهش میدهد. دیگر هدف این گیاهان، کاهش آلودگی صوتی در داخل فضاهای ساختمانها است.
آیا اجرای دیوار سبز مصنوعی در محوطه ایده خوبی است؟
همانطور که قبلتر اشاره کردیم، محدودیتی برای اجرای دیوار سبز در محوطههای بیرونی وجود ندارد. اما بااینحال باید پرسید که آیا اجرای این دیوارها با وجود نداشتن محدودیت اجرایی، فکر خوبی بهنظر میرسد؟ بهطور کلی پاسخ به این سوال مثبت است. زیرا طراحی و اجرای این دیوارها نه تنها در زیبایی و القای حس و حال مثبت به افراد تاثیرگذار است، بلکه فواید دیگری نیز برای ساختمان دارد. از جمله مهمترین آنها میتوانیم افزایش مقاومت ساختمان را نام ببریم.
اجرای دیوار سبز مصنوعی بهتر است یا دیوار سبز طبیعی؟
دیوارهای سبز در دو مدل طبیعی و مصنوعی در بازار وجود دارند که هر کدام به نیازهای قشر مختلفی از افراد رسیدگی میکنند. بنابراین برای رسیدن به پاسخ این سوال بهتر است نیازهای دیوار سبز را به زمانی که میگذارید و نحوه مراقبتتان بسنجید.
پوشش دیوارهای سبز طبیعی از گیاهان خاصی است که بهصورت هیدروپونیک، نمد پلیمری، سیستم سیمی، سیستم کابلی و مدولار اجرا میشوند. سیستم نصب و آبیاری این گرین والها کمی پیچیده است تا امکان بررسی وضعیت سلامت گیاهان فراهم شود. این نوع از دیوارها مزایای متعددی نیز برای فضا دارند، از جمله:
- تصفیه و کاهش دمای هوا
- کاهش آلودگی صوتی
- تعدیل رطوبت هوا
- بهبود روحیه افراد
- کاهش استرس
در مقابل اجرای دیوار سبز مصنوعی پیچیدگی خاصی ندارد و با صرف کمترین هزینه و سادهترین تکنولوژی، قابل پیادهسازی است. این نوع از دیوارها ممکن است مزایای گرین وال طبیعی را نداشته باشند، اما از فواید آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- تنوع بالا در رنگ و طرح گیاهان
- قابلیت ایجاد تناسب بین گیاه و دکوراسیون داخلی فضا
- انعطافپذیری
- قابلیت استفاده در تمامی فضاهای داخلی و خارجی
- مقاوم در برابر انواع شرایط آب و هوایی
بنابراین اگر به این فکر میکنید که اجرای کدام نوع دیوار سبز مصنوعی یا طبیعی بهتر است، باید بگوییم بستگی به سلیقه شما، بودجه و نحوه مراقبتان از دیوار سبز دارد.
سخن پایانی
عموم ساختمانها با هدف القای حس و حال بهتر به کاربران ساخته میشوند. المانهایی نیز وجود دارند که با اضافه شدن به فضاها، میتوانند این هدف را پیادهسازی کنند. اجرای دیوار سبز مصنوعی و طبیعی، یکی از راهکارهایی است که کیفیت زیست افراد را در فضاهای مختلف مسکونی، تجاری و اداری بهبود میبخشد و مزایای دیگری نیز دارد که در این مقاله به آنها اشاره کردیم.